Steun
WNF

Stop
stropen
4 mrt 2015 Sinds het weekend woeden er bosbranden op het Kaapse Schiereiland. Afgelopen zondag waren we in Silvermine NR, dat maakt deel uit van Table Mountain NP. Aan de ingang stond een brandweerauto, maar volgens de brandweerman was het veilig om het reservaat binnen te gaan. Ik was nog bezig de foto van de Erica pulchella te maken toen een parkwachter ons sommeerde het gebied te verlaten want de branden dreigden door de hoge temperatuur (42°!) en aanwakkerende wind uit de hand te lopen! Zeker 3000 hectares van het zo mooie natuurgebied zijn inmiddels in vlammen opgegaan, zo ook het gehele Silvermine NR… [lees dit bericht op NOS.nl] Dit zal dus wel de laatste foto ooit van deze mooie heideplant zijn…

Inmiddels worden ruim 2000 brandweerlieden ingezet, maar de enorme branden zijn nog steeds niet onder controle. Gelukkig is de temperatuur wat gezakt, de wind behoorlijk afgezwakt en het heeft zelfs een beetje geregend. Mogelijke oorzaak van de branden? Er is blijkbaar iemand gesignaleerd čn gerapporteerd die op de plek waar de branden begonnen een cigaret uit het raam van zijn auto gooide!!
[Time-lapse of the fires]
28 nov 2014 Er zijn meer aanpassing gemaakt om het werken met een tablet te verbeteren. Eerstens zijn de buttons langs de bovenkant van de albumpagina vergroot, zoals de 'switches' naar 'Slide-show' views. Zo is het beter 'mikken' met de vingers, maar omdat ze nu groter zijn, moeten ze verticaal langs de thumbnails geplaatst.
Verder is op een fotopagina veelvuldig een tweede foto beschikbaar 'onder' de getoonde. Dit wordt aangegevens met die camera aan het begin van deze paragraaf, die dan naast de navigatieknoppen onder de foto verschijnt. Een 'mouse-over' produceerde dan die foto. Maar omdat 'mouse-overs' op een tablet niet of nauwelijks werken is dat verandert in een click, of een 'tap' op het scherm dan natuurlijk. Herhaalt 'tappen' schakelt tussen de foto's. Dat werkt nu identiek voor dat cameraatje.
27 nov 2014 Meer en meer worden tablets e.d. gebruikt. Omdat dergelijke apparaten met een vinger worden bediend, werken niet alle functies die muis-gerelateerd zijn, denk met name aan 'mouse-over' en 'mouse-out' acties. Daarom zijn de pull-down menu's hierop aangepast. Met excuses aan de gewone PC-gebruikers, een menu op deze site wordt nu met een muis-click geactiveerd. Dit geldt voor zowel de menu's om een album per regio te selecteren als de pagina's in een foto-album.
[Archief]
Dit vindt u allemaal op
www.dickbos.eu
[koppelingen op deze pagna openen een nieuw browservenster]

 

wereld
Op www.dickbos.eu vindt u diverse verslagen
als .pdf document èn verslagen als fotoalbum van reizen door Midden en Zuid Amerika en diverse afrikaanse landen.

 

 
New Zealand
Zo is er een logboek van de reis naar Nieuw Zeeland
in 2005. Drie maanden lang van zuid naar noord door een indrukwekkend land.
 
South-America

Ook fotoverslagen van diverse
reizen zoals de reis door Chili,
Bolivia en Peru
in 2006. Puntgaaf!

 

Fotoalbums met vogels bekijken

Bekijk albums vol vogelfoto's op www.bosfoto.nl.

 

Bekijk de mooiste


 

Click op deze knop en u kunt een selectie van de mooiste vogelfoto's bekijken op bosfoto.nl.

Dit zijn de betere foto's, kwalitatief goed genoeg om eventueel af te drukken op minimaal A4 formaat.

Bekijk alle foto's


 

Via deze button kiest u alle vogelalbums, want u wilt zo veel mogelijk foto's van soorten zien.

Er zitten dan ook foto's bij die (foto)technisch van een wat mindere kwaliteit kunnen zijn. Deze zijn meer bedoeld als soortfoto.

 

Foto zoeken van een bepaalde soort

Zoek tussen de vele foto's op www.bosfoto.nl

 

Zoek in albums


 

Click deze button en zoek foto's van een specifieke vogelsoort in een bepaald gebied en/of album

Kies in het overzicht een reis in een bepaalde regio en zoek daarna in de lijst van beschikbare foto's.

Zoek in lijst


 

Via deze button zoekt u middels een filter in een lijst met meer dan 1000 foto's van meer dan 550 vogelsoorten

Door de gewenste soort in te typen wordt snel de gewenste foto gevonden.

 

Zoals u in mijn biografie kunt lezen ben ik van kinds af een enorme natuurliefhebber en al zolang ik fotografeer leg ik die natuur vast, primair voor mijn eigen herbeleving en genot. Maar ik heb gemerkt dat ook anderen van mijn foto's en beelden kunnen genieten. Daarom wil ik ze via deze site toegankelijk maken voor iedereen.

 

De natuur is heel kwetsbaar en de mens heeft er grote invloed op. Niet alleen de opwarming van de aarde is een 'hot' item. Zo verdwijnen dagelijks enorme oppervlaktes aan oerbossen, inclusief alles wat er in leeft! Ik heb dat met eigen ogen kunnen zien. Welnu, ik heb de (ijdele?) hoop dat als we de schoonheid van de natuur maar vaak genoeg zien, het wellicht ons en 'anderen' tot nadenken zet. Ik wens dat deze site daar een bijdrage aan levert.

 

Tot slot heb ik ook een commercieel doel. Met de verkoop van deze foto's kan ik mijn 'uit de hand gelopen hobby' wat financieren. Mocht u belangstelling hebben, neem dan svp contact met mij op. Prijzen e.d. in overleg.

 

Algemeen.

Dit deel is basis van de site. Hier kan een album worden geselecteerd in de [Portfolio's] sectie van het menu links. Via de buttons [Informatie] is allerlei algemene info te vinden. Alle foto's zijn georganizeerd in albums, als een album wordt gekozen opent een tweede venster met dat album.

 

Via de menuoptie [Voor vogelaars] kan naar specifieke vogelfoto's worden gezocht. Daar staat ook een optie om alle beschikbare vogelalbums te bekijken, ook die met foto's van een wat mindere kwaliteit.

 

Navigatie in albums en de wijze van vertoning.

De linkerzijde van het album is de selectie zone. Aan de bovenkant is een pull-down menu waar alle albums in deze portfolio zijn te vinden. Navigeren in een album kan op drie manieren: via de thumbnails, het toetsenbord of met de knoppen die onder de foto staan.

 

Albums kunnen 'clean' worden bekeken en in een al of niet doorlopende slideshow. Kiezen voor een andere modus kan met de knoppen aan de linkerbovenkant van het album venster.

 

Deze knop staat ook bovenin het album en opent een soort help bestand.
Dat geeft veel details over het navigeren in de albums.
Verschijnt deze camera rechts van de navigatieknoppen onder de foto dan is meestal een extra opname beschikbaar. Aanwijzingen staan dan onder die knoppen.
Als deze button verschijnt betekent dit dat de getoonde foto niet aan de normale kwaliteits eisen voldoet. Zie verder in het volgende tabblad [Over de foto's].
Middels een cookies wordt 'onthouden' dat u het schermpje met 'Help'-info heeft gezien. Verwijder deze cookie hier.
'Foto' vs. 'Beeld'.

Ik spreek meestal over een 'foto' maar ook wel eens over een 'beeld'. Soms moet ik namenlijk een aantal opnames maken om het beeld dat ik zie, fotografisch vast te leggen. Met die opnames kan ik vervolgens digitaal het beeld creëren dat ik heb gezien. Het resultaat is dan strikt genomen geen foto als zodanig, maar wel degelijk het beeld dat ik heb willen vastgeleggen. Een goed voorbeeld zijn de panorama's die worden opgebouwd uit meerdere opnames.

 

Extra albums voor vogelliefhebbers.

Via de knop [Voor vogelaars] kunnen diverse extra foto's en albums worden benaderd. De kwaliteit van de foto's in die albums voldoet niet altijd aan mijn kwaliteitseisen. Soms zijn ze bijvoorbeeld niet scherp genoeg. Of ze zijn sterk ingezoomd en bevatten daardoor te weinig pixels om een afdruk van redelijk formaat te kunnen maken. Weer andere zijn gewoon niet mooi genoeg, niet fotogeniek. Ik heb ze echter toch op de site gezet omdat ik weet dat ik vogelliefhebbers er een plezier mee kan doen. Bovendien heb ik een aantal zoekpagina's on-line gezet om snel een foto van een bepaalde soort te zoeken.

 

Hoe worden die panorama's gemaakt?

Als het even kan wordt de camera op een statief geplaatst en met de waterpas horizontaal gezet. De belichting van de camera zet ik op 'M', manueel, zodat de belichting van de benodigde opnames egaal is. Vervolgens maak ik de benodigde foto's, waarbij ik voor een overlap van ongeveer 1/3 zorg. Thuis combineer ik deze met een fotobewerkingsprogramma tot één panorama ('stitchen').

 

 

Onze ogen zijn heel gevoelig voor licht en kleur. Ze passen zich zeer snel aan en een kleurrijke achtergrond leidt dan af. Om de kleuren van foto's niet te beïnvloeden worden ze daarom het best gepresenteerd tegen een achtergrond van neutrale tinten, ergo grijstinten of zwart.

 

Vandaar dit kleurenschema van mijn sites.

Voor het bouwen en up-to-date houden van deze site heb ik Dreamweaver gebruikt. Dit programma bood (lees de 'update' hieronder) o.m. het 'Spry framework voor Ajax'. Spry combineert JS en XML zodanig dat het mogelijk is webpagina's interactief aan te passen. Praktisch gezegd wordt met één muisclick op de thumbnail de foto mèt alle gekoppelde informatie op het beeldscherm aangepast.

 

Spry is ideaal voor webdesigners met niet veel meer dan basiskennis van html, javascript en xml zoals ondergetekende, want dankzij Spry kon ik deze site bouwen. Alle relevante gegevens voor elke foto staat in een xml bestand. Deze info wordt met vrij eenvoudige Spry-commando's opgehaald en op het scherm gezet. Bekijk hier een voorbeeld xml-bestand

 

Update medio 2012: Adobe heeft er voor gekozen Spry niet langer te ontwikkelen! Een zeer bedroevende zaak die tot een (uiteraard zinloze) storm van protest heeft geleid op het internet. Ik ben ook BOOS, want dàt is o.a. waarom ik destijds een (dure) licentie kocht voor Dreamweaver! (Veel) winst maken en aandeelhouders zijn blijkbaar het belangrijkst en Spry past daar kennelijk niet in. Alles is geparkeerd op een 'social'site met de vage naam 'github.com'. Het zijn toch vreemde lui daar bij Adobe, want de laatste updates voor CS6 krijg je alleen nog als je een abonnement hebt om in de 'Creative cloud' te werken voor 'slechts' € 61,50 per maand... Ook de upgrade policy is veranderd: als je niet elk jaar een (dure) ugrade koopt, kun je voor de volgende weer de volle mep betalen!

 

Hier zijn wat links voor meer informatie over Spry en diverse voorbeelden (ik heb de link naar Dreamweaver weggehaald, dat kan ik niet langer aanbevelen.):
 
Berichtgeving over Spry:
Lees notificatie en protesten
Functionaliteit van Spry:
Spry API
Spry toepassen:
Spry samples
Spry in de praktijk:
Spry demos
   
   

 

Camera 1 Nikon D800E met MBD12 Vertical Grip
Camera 2 Nikon D300 met MBD10 Vertical Grip
Groothoek zoom Tokina 12-24mm f/4.0 AT-X PRO DX
Groothoek 18mm f/2.8 AF Nikkor
Groothoek 24mm f/2.8 AF Nikkor
Normal zoom 28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom-Nikkor
Tele zoom 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor
Tele zoom 200-400mm f/4G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor
Reis zoom 80-400mm f/4.5-5.6D ED VR AF Zoom-Nikkor
Macro Micro Nikkor 60mm f/2.8
Converters TC-14E en TC-20E Teleconverters,
Soligor AF 1.4x Teleconverter
Flitsers Speedlight SB-28 en Speedlight SB-800
Better Beamer Flash extender
Accessoires Set tussenringen (12, 20, 36mm) van Kenko,
Nikon Right-angle Viewfinder DR-4,
Nikon ML-3 IR Remote Control,
Nikon MC-20 Draadontspanner.
CF opslag SanDisk Extreme III/IV van 2.0 t/m 32.0 Gb
Statief Gitzo G 1325V Mk2 Mountain met G 1321 Nivelleerkop.
Manfrotto 488 Balhoofd.
Voor de zware telelens een Wimberley kop.

 

Camera Nikkormat [mijn eerste SLR (1972)]
Standaard lens 50mm f/2.0 Nikkor-H
Groothoek Vivitar 28mm f/2.5
Tele zoom Bushnell 90-240mm
 
Camera Nikon F90X met MF26 Databack en MB10 Vertical Grip (#1)
Camera Nikon F90X met MF26 Databack en MB10 Vertical Grip (#2)
Camera 1 Nikon D2X [mijn eerste DSLR]
 
Groothoek zoom Sigma 18-35mm f/3.5-4.5 D (zit nu op D70 van mijn ega)
Tele zoom 28-200mm f/3.5-5.6D AF Nikkor (zit nu op D70 van mijn ega)
Tele zoom Sigma 70-200mm f/2.8 EX APO
Tele zoom Sigma 170-500mm f/5.0-6.3 AF-D APO
Converters Sigma 1.4 en 2.0 EX Converters
SuperTele 400mm f/2.8D ED-IF AF-S II Nikkor
Over Dick Bos [1949].

 

Al in zijn jeugd is Dick een groot natuurliefhebber met een voorliefde voor vogels. Hij wil daarom een loopbaan in natuurbeheer of -behoud, maar moet eerst zijn dienstplicht vervullen. Als dan blijkt dat hij in aanleg geschikt is om mililtair vlieger te worden volgt Dick die weg en krijgt in 1973 zijn groot militair vliegbrevet opgespeld.

 

Er volgt een dynamische carrière bij de Koninklijke Luchtmacht. Diverse leidinggevende en staffuncties worden bekleed; zo is Dick o.a. commandant van de vliegbasis Gilze-Rijen. Bij zijn dienstverlating in 2005 is zijn eindrang Commodore, in zijn vliegerlogboek staan dan meer dan 4000 vlieguren op straaljagers en helikopters.

 

Zijn liefde voor de natuur is altijd gebleven en hij onwikkelt een tweede passie: fotografie. Als tiener koopt hij al zijn eerste camera, aan Olympus Trip 35, niet lang daarna zijn eerste spiegelreflex, een Nikkormat. Hij blijft merkvast en fotografeert nog steeds met een Nikon.
[Bekijk zijn uitrusting in de betreffende sectie.] Door de jaren heen reist èn fotografeert Dick veel, waarbij zijn liefde voor de natuur goed tot uitdrukking komt.

 

In 2001 is hij mede-oprichter en langdurig voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Natuurfotografen afdeling West (VNF-W). In 2014 is hij daar benoemd tot ere-lid. Hij is verder lid van de Vogelwerkgroep Meijendel en van de Cape Bird Club en draagt zo bij aan (broed)vogelinventarisaties. Voor de VWG-Meijendel is hij bovendien webmaster van de site van de werkgroep. Zo besteedt hij veel tijd aan beide passies en zijn fotowerk staat op deze site.

 

Enkele fotografen wiens werk hij bewondert zijn Ansel Adams, Eliot Porter, David Meunch en Frans Lanting. Favorite vogelfotografen zijn Arthur Morris en Albert Froneman.

 

 

 

Alle foto's op deze site zijn te koop. Ze worden afgedrukt met een Epson R2400 photoprinter op Epson hoogglans fotopapier. Dankzij Epson's Ultrachrome K3 pigment inkten hebben de afdrukken een bewezen hoge lichtechtheid.
Maximale afdrukmaat A3+ (ca. 32x48cm).

 

De prints worden in principe ingelijst in een neutrale aluminiumlijst met een gebroken wit passepartout. Lijstmaten varieren van 50x50cm t/m 50x70cm. Leveren zonder lijst is uiteraard ook mogelijk.

 

Indien u een grotere afdruk wenst of een afdruk op ander materiaal is dat mogelijk, maar dat moet ik uitbesteden.

 

 

 

Prijsindicatie. Voor een ingelijste foto wordt € 175,= tot € 200,= gerekend, afhankelijk van de foto en de maat van de lijst. Afwijkende maten tegen afwijkende prijzen. Deze prijzen zijn niet inclusief verzendkosten.
Prijsopgave op aanvraag.

 

Neem s.v.p. contact op via e-mail of telefonisch. Zie de 'Contact' pagina voor de details.

 

 

Werk van mij heeft inmiddels in verschillende exposities gehangen. Tot de herfst van 2010 hing een uitgebreide vogelexpositie in het Militaire Luchtvaart Museum. Click hier voor een impressie.

 

Desgewenst kunnen in overleg exposities van de foto's op deze site worden verzorgd.

 

 

 

Prijsopgave afhankelijk van aantal en maat van de te hangen foto's en de duur van de expositie.

 

Neem s.v.p. contact op via e-mail of telefonisch. Zie de 'Contact' pagina voor de details.

 

 

Menig verschoten en/of beschadigde foto heb ik succesvol weten te restaureren tot een acceptabele kwaliteit. Ik zou mogelijk ook iets voor u kunnen betekenen. (Voorbeelden volgen hier nog.)

 

 

 

Prijsopgave op aanvraag en afhankelijk van de te verrichten arbeid als gevolg van de beschadiging e.d..
N.B. reparatie/herstel is niet altijd (geheel) mogelijk!

 

Neem s.v.p. contact op via e-mail of telefonisch. Zie de 'Contact' pagina voor de details.

 

 

Natuurfotografie

Natuurfotografie maakt al zo'n veertig jaar deel van mij uit; de resultaten vindt u op deze site. Ik wil die ervaring graag delen en desgewenst kan ik presentaties verzorgen over een scala aan onderwerpen; alles in overleg. Een presentatie die ik vorig jaar gaf aan bezoekers van de Habari Travel klantendag kunt u als pdf inkijken: Op safari met Habari. N.B. Deze pdf is zònder de ondersteunende foto's.

 

Digitale beeldbewerking

Ik gebruik Adobe's Photoshop al ruim tien jaar, sinds versie 5.5. Ik zou de ervaring in fotobewerking die ik in de loop van die jaren heb opgedaan aan anderen willen overdragen. Bij voorkeur niet klassikaal maar aan één of twee personen.

 

Digital Asset Management (DAM)

Sinds de intrede van de digitale fotografie is verlies van beelden door bijv. een computercrash een bedreiging voor uw foto's. Kwijt is dan echt kwijt! Al jaren hanteer ik een betrouwbaar systeem in mijn digitale workflow, deels gebaseerd op de boeken van Peter Krogh. Ik kan daar een presentatie over gegeven die ook on-line is in te zien. Die presentatie duurt ongeveer 1,5u.

 

 

 

Prijsopgave op aanvraag en afhankelijk van wensen en behoefte.

 

Neem s.v.p. contact op via e-mail of telefonisch. Zie de 'Contact' pagina voor de details.

 

Dick via e-mail:

Vragen / informatie:

 

Telefoon:

06 38 1558 78