25 mei 2016 Special kat- en hondachtigen. Het verzamelalbum met roofvogels bracht mij op het idee er ook eentje te maken over roofdieren. Alle kat- en hondachtigen zijn nu te bekijken door op het icoon van de leeuw te clicken. Of click hier.
12 mei 2016 Special roofvogels. Net als bij de groep 'Flora' is er nu ook een speciaal album met roofvogels en uilen. Nadat de jongste vogelliefhebber in de familie opmerkte dat hij die het mooiste vind, dacht ik 'dat is een hartstikke goed idee'. Click het icoon van de 'Bald Eagle' naast 'Vogels' om het te openen of click hier. Eerst geeft dat een indeling per regio, maar onderaan het 'pull-down' menu is ook een indeling per groep beschikbaar.
30 apr 2016 Gevolgen werk aan de site. Omdat bij het updaten van de site (zie vorige twee posts) ook diverse ondersteunende computerbestanden zijn aangepast, kan het zijn dat de layout van een pagina 'in de war is'. Het is dan nodig de browser cache te vernieuwen. In de meeste browsers kan dat middels (Control+)F5 of (Control+)muisclick de cirkelvormige pijl in de adresregel:
28 apr 2016 Werk aan de site. De laatste maanden is de site behoorlijk onder handen genomen. De inhoud van diverse albums is aangepast, enkele albums zijn toegevoegd èn enkele verwijderd. Nieuw is een album over onze favoriete bestemming in de buurt van Kaapstad. Bekijk dat album via deze link. Er zijn ook wat foto's toegevoegd, met name aan het album over West Coast NP.
28 apr 2016 Zoeken naar vogelfoto's verbeterd. Eindelijk zijn dan de zoekpagina's voor vogelfoto's aangepast en de zoeklijsten weer up-to-date. Dat was hoognodig… Er zijn nu drie lijsten met vogelfoto's, afhankelijk van waar ze gemaakt zijn:
  • 1. van over de hele wereld,
  • 2. op het gehele Afrikaanse continent,
  • 3. in Zuid Afrika.
16 feb 2016 Special Kirstenbosch. Sinds vandaag is er een speciaal album met foto's gemaakt in de Kirstenbosch Botanische Tuin. Dat betekent uiteraard heel veel flora. En al is de tuin niet echt wild te noemen, het is wel een plek waar allerlei soorten staan die in het wild voorkomen, maar ook soorten die in het wild zijn uitgestorven. Verder zijn er veel vogels en vooral de honingzuigers (Sunbirds) zijn een lust voor het oog, vandaar de keuze voor de foto van de maand deze keer. Bekijk het hele album via deze link.
13 okt 2015 Foto's KZN. In juni zijn we naar KwaZul-Natal (KZN) geweest en hebben daar een drietal game reserves bezocht: Hluhluwe, mKhuze en uMfolozi. Daar hebben we vooral veel neushoorns gezien, elke dag een aantal tot soms wel 25 op één dag. Voornamelijk witte neushoorns, de grazers, maar ook vier zwarte, de bladeters. We zagen hele bijzondere gedragingen zoals een tweetal vechtende. Ik zoek nog uit of het 'voor het eggie' was of een training. Verder twee keer een grote groep van resp. 9 en 11 dieren, heel bijzonder voor een in principe solitair dier. Het heeft even geduurd voor de foto's gereed zijn om op de site te plaatsen, maar met reden (verhuisd naar Leeuwarden en lente in de Westkaap). Maar ze staan er nu op. De vele neushoorns en hun gedragingen leveren een speciale pagina op. Kijk gauw en geniet er van! Hier is de directe link naar het album.
[ Archief ]

Kies natuurfoto's per land of reis via het menu 'Reisverslagen'

wereld Op www.dickbos.eu vindt u reisverslagen als .pdf èn fotoalbums van reizen door vele landen. Die albums bevatten meer dan alleen natuurfoto's.

Fotoalbums met vogels bekijken

Bekijk albums vol vogelfoto's op www.bosfoto.nl.

 

Bekijk de mooiste


 

Click op deze knop en u kunt een selectie van de mooiste vogelfoto's bekijken op bosfoto.nl.

Dit zijn de betere foto's, kwalitatief goed genoeg om eventueel af te drukken op minimaal A4 formaat.

Bekijk alle foto's


 

Via deze button kiest u alle vogelalbums, want u wilt zo veel mogelijk foto's van soorten zien.

Er zitten dan ook foto's bij die (foto)technisch van een wat mindere kwaliteit kunnen zijn. Deze zijn meer bedoeld als soortfoto.

Foto zoeken van een bepaalde soort

Zoek tussen de vele foto's op www.bosfoto.nl

 

Zoek in albums


 

Click deze button en zoek foto's van een specifieke vogelsoort in een bepaald gebied en/of album

Kies in het overzicht een reis in een bepaalde regio en zoek daarna in de lijst van beschikbare foto's.

Zoek in lijst


 

Via deze button zoekt u middels een filter in een lijst met meer dan 1000 foto's van meer dan 550 vogelsoorten

Door de gewenste soort in te typen wordt snel de gewenste foto gevonden.

 

Zoals u in mijn biografie kunt lezen ben ik van kinds af een enorme natuurliefhebber en al zolang ik fotografeer leg ik die natuur vast, primair voor mijn eigen herbeleving en genot. Maar ik heb gemerkt dat ook anderen van mijn foto's en beelden kunnen genieten. Daarom wil ik ze via deze site toegankelijk maken voor iedereen.

 

De natuur is heel kwetsbaar en de mens heeft er grote invloed op. Niet alleen de opwarming van de aarde is een 'hot' item. Zo verdwijnen dagelijks enorme oppervlaktes aan oerbossen, inclusief alles wat er in leeft! Ik heb dat met eigen ogen kunnen zien. Welnu, ik heb de (ijdele?) hoop dat als we de schoonheid van de natuur maar vaak genoeg zien, het wellicht ons en 'anderen' tot nadenken zet. Ik wens dat deze site daar een bijdrage aan levert.

 

Tot slot heb ik ook een commercieel doel. Met de verkoop van deze foto's kan ik mijn 'uit de hand gelopen hobby' wat financieren. Mocht u belangstelling hebben, neem dan svp contact met mij op. Prijzen e.d. in overleg.

 

Algemeen.

Dit deel is basis van de site. Hier kan een album worden geselecteerd in de [Portfolio's] sectie van het menu links. Via de buttons [Informatie] is allerlei algemene info te vinden. Alle foto's zijn georganizeerd in albums, als een album wordt gekozen opent een tweede venster met dat album.

 

Via de menuoptie [Voor vogelaars] kan naar specifieke vogelfoto's worden gezocht. Daar staat ook een optie om alle beschikbare vogelalbums te bekijken, ook die met foto's van een wat mindere kwaliteit.

 

Navigatie in albums en de wijze van vertoning.

De linkerzijde van het album is de selectie zone. Aan de bovenkant is een pull-down menu waar alle albums in deze portfolio zijn te vinden. Navigeren in een album kan op drie manieren: via de thumbnails, het toetsenbord of met de knoppen die onder de foto staan.

 

Albums kunnen 'clean' worden bekeken en in een al of niet doorlopende slideshow. Kiezen voor een andere modus kan met de knoppen aan de linkerbovenkant van het album venster.

 

Deze knop staat ook bovenin het album en opent een soort help bestand.
Dat geeft veel details over het navigeren in de albums.
Verschijnt deze camera rechts van de navigatieknoppen onder de foto dan is meestal een extra opname beschikbaar. Aanwijzingen staan dan onder die knoppen.
Als deze button verschijnt betekent dit dat de getoonde foto niet aan de normale kwaliteits eisen voldoet. Zie verder in het volgende tabblad [Over de foto's].
Middels een cookies wordt 'onthouden' dat u het schermpje met 'Help'-info heeft gezien. Verwijder deze cookie hier.
'Foto' vs. 'Beeld'.

Ik spreek meestal over een 'foto' maar ook wel eens over een 'beeld'. Soms moet ik namenlijk een aantal opnames maken om het beeld dat ik zie, fotografisch vast te leggen. Met die opnames kan ik vervolgens digitaal het beeld creëren dat ik heb gezien. Het resultaat is dan strikt genomen geen foto als zodanig, maar wel degelijk het beeld dat ik heb willen vastgeleggen. Een goed voorbeeld zijn de panorama's die worden opgebouwd uit meerdere opnames.

 

Extra albums voor vogelliefhebbers.

Via de knop [Voor vogelaars] kunnen diverse extra foto's en albums worden benaderd. De kwaliteit van de foto's in die albums voldoet niet altijd aan mijn kwaliteitseisen. Soms zijn ze bijvoorbeeld niet scherp genoeg. Of ze zijn sterk ingezoomd en bevatten daardoor te weinig pixels om een afdruk van redelijk formaat te kunnen maken. Weer andere zijn gewoon niet mooi genoeg, niet fotogeniek. Ik heb ze echter toch op de site gezet omdat ik weet dat ik vogelliefhebbers er een plezier mee kan doen. Bovendien heb ik een aantal zoekpagina's on-line gezet om snel een foto van een bepaalde soort te zoeken.

 

Hoe worden die panorama's gemaakt?

Als het even kan wordt de camera op een statief geplaatst en met de waterpas horizontaal gezet. De belichting van de camera zet ik op 'M', manueel, zodat de belichting van de benodigde opnames egaal is. Vervolgens maak ik de benodigde foto's, waarbij ik voor een overlap van ongeveer 1/3 zorg. Thuis combineer ik deze met een fotobewerkingsprogramma tot één panorama ('stitchen').

 

 

Onze ogen zijn heel gevoelig voor licht en kleur. Ze passen zich zeer snel aan en een kleurrijke achtergrond leidt dan af. Om de kleuren van foto's niet te beïnvloeden worden ze daarom het best gepresenteerd tegen een achtergrond van neutrale tinten, ergo grijstinten of zwart.

 

Vandaar dit kleurenschema van mijn sites.

Voor het bouwen en up-to-date houden van deze site heb ik Dreamweaver gebruikt. Dit programma bood (lees de 'update' hieronder) o.m. het 'Spry framework voor Ajax'. Spry combineert JS en XML zodanig dat het mogelijk is webpagina's interactief aan te passen. Praktisch gezegd wordt met één muisclick op de thumbnail de foto mèt alle gekoppelde informatie op het beeldscherm aangepast.

 

Spry is ideaal voor webdesigners met niet veel meer dan basiskennis van html, javascript en xml en mede dankzij Spry kon ik deze site bouwen. Alle relevante gegevens voor elke foto staat in een xml bestand. Deze info wordt met vrij eenvoudige Spry-commando's opgehaald en op het scherm gezet. Bekijk hier een pagina van het lente 2015 album als voorbeeld van een xml-bestand.

 

Update medio 2012. Adobe heeft besloten Spry niet langer te ontwikkelen en ondersteunen! Een zeer bedroevende zaak die tot een (uiteraard zinloze) storm van protest heeft geleid op het internet. Ik ben ook BOOS, want dàt is o.a. waarom ik destijds een (dure) licentie kocht voor Dreamweaver! (Veel) winst maken en aandeelhouders zijn blijkbaar het belangrijkst en Spry past daar kennelijk niet in. Alles is geparkeerd op een 'social'site met de vage naam 'github.com'. Het zijn toch vreemde lui daar bij Adobe, want de laatste updates voor CS6 krijg je alleen nog als je een abonnement hebt om in de 'Creative cloud' te werken voor 'slechts' € 61,50 per maand... Ook de upgrade policy is veranderd: als je niet elk jaar een (dure) ugrade koopt, kun je voor de volgende weer de volle mep betalen!

 

Hier zijn wat links voor meer informatie over Spry en diverse voorbeelden (ik heb de link naar Dreamweaver weggehaald, dat kan ik niet langer aanbevelen -:(
Camera 1
Nikon D800E met MBD12 Vertical Grip
Camera 2
Nikon D300 met MBD10 Vertical Grip
Groothoek zoom
Tokina 12-24mm f/4.0 AT-X PRO DX
Normal zoom
28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom-Nikkor
Tele zoom
70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor
Tele zoom
200-400mm f/4G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor
Reis zoom
80-400mm f/4.5-5.6D ED VR AF Zoom-Nikkor
Converters
Nikkor TC-14E en TC-20E Teleconverters
Flitsers
Speedlight SB-28 en Speedlight SB-800
Better Beamer Flash extender
Accessoires
Set tussenringen (12, 20, 36mm) van Kenko,
Nikon Right-angle Viewfinder DR-4,
Nikon ML-3 IR Remote Control, Nikon MC-20 Draadontspanner.
CF opslag
SanDisk Extreme III/IV van 2.0 t/m 32.0 Gb
Statief
Gitzo G 1325V Mk2 Mountain met G 1321 Nivelleerkop, Manfrotto 488 Balhoofd.
Voor de zware telelens een Wimberley kop.

Sinds 2015 en speciaal voor flora- en macrofotografie

Compact Camera
Olypmus PEN E-P5 met standaard Olympus 14-42mm f/3.5-5.6/
Lenzen
Olympus MFT 60mm f/2.8 ED Macro
Olympus MFT 9-18mm F/4.0-5.6
Camera
Nikkormat [mijn eerste SLR (1972)]
Camera
2stuks Nikon F90X met MF26 Databack en MB10 Vertical Grip (#1)
Camera 1
Nikon D2X [mijn eerste DSLR]
Groothoek
18mm f/2.8 AF Nikkor
Groothoek
24mm f/2.8 AF Nikkor
Standaard lens
50mm f/2.0 Nikkor-H
Macro
Micro Nikkor 60mm f/2.8
Groothoek
Vivitar 28mm f/2.5
Tele zoom
Bushnell 90-240mm
Groothoek zoom
Sigma 18-35mm f/3.5-4.5 D
Tele zoom
28-200mm f/3.5-5.6D AF Nikkor
Tele zoom
Sigma 70-200mm f/2.8 EX APO
Tele zoom
Sigma 170-500mm f/5.0-6.3 AF-D APO
SuperTele
400mm f/2.8D ED-IF AF-S II Nikkor
Converters
Sigma 1.4 en 2.0 EX Converters
Soligor AF 1.4x Teleconverter
Over Dick Bos [1949].

 

Al in zijn jeugd is Dick een groot natuurliefhebber met een voorliefde voor vogels. Hij wil daarom een loopbaan in natuurbeheer of -behoud, maar moet eerst zijn dienstplicht vervullen. Als dan blijkt dat hij in aanleg geschikt is om mililtair vlieger te worden volgt Dick die weg en krijgt in 1973 zijn groot militair vliegbrevet opgespeld.

 

Er volgt een dynamische carrière bij de Koninklijke Luchtmacht. Diverse leidinggevende en staffuncties worden bekleed; zo is Dick o.a. commandant van de vliegbasis Gilze-Rijen. Bij zijn dienstverlating in 2005 is zijn eindrang Commodore, in zijn vliegerlogboek staan dan meer dan 4000 vlieguren op straaljagers en helikopters.

 

Zijn liefde voor de natuur is altijd gebleven en hij onwikkelt een tweede passie: fotografie. Als tiener koopt hij al zijn eerste camera, aan Olympus Trip 35, niet lang daarna zijn eerste spiegelreflex, een Nikkormat. Hij blijft merkvast en fotografeert nog steeds met een Nikon.
[Bekijk zijn uitrusting in de betreffende sectie.] Door de jaren heen reist èn fotografeert Dick veel, waarbij zijn liefde voor de natuur goed tot uitdrukking komt.

 

In 2001 is hij mede-oprichter en langdurig voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Natuurfotografen afdeling West (VNF-W). In 2014 is hij daar benoemd tot ere-lid. Hij is verder lid van de Vogelwerkgroep Meijendel en van de Cape Bird Club en draagt zo bij aan (broed)vogelinventarisaties. Voor de VWG-Meijendel is hij bovendien webmaster van de site van de werkgroep. Zo besteedt hij veel tijd aan beide passies en zijn fotowerk staat op deze site.

 

Enkele fotografen wiens werk hij bewondert zijn Ansel Adams, Eliot Porter, David Meunch en Frans Lanting. Favorite vogelfotografen zijn Arthur Morris en Albert Froneman.

 

Alle foto's op deze site zijn te koop. Ze worden afgedrukt met een Epson R2400 photoprinter op Epson hoogglans fotopapier. Dankzij Epson's Ultrachrome K3 pigment inkten hebben de afdrukken een bewezen hoge lichtechtheid. Maximale afdrukmaat A3+ (ca. 32x48cm).

 

Prints worden geleverd zonder lijst, maar ingelijst kan uiteraard ook. Prints komen dan in een neutrale aluminiumlijst met gebroken wit passepartout. Lijstmaten varieren van 50x50cm t/m 50x70cm.

 

Indien u een grotere afdruk wenst of een afdruk op ander materiaal is dat mogelijk, maar dat moet ik uitbesteden.

 

 

Prijsindicatie. Voor een ingelijste foto wordt € 175,= tot € 200,= gerekend, afhankelijk van de foto en de maat van de lijst. Afwijkende maten tegen afwijkende prijzen.

Deze prijzen zijn niet inclusief verzendkosten. Prijsopgave op aanvraag.

 

Neem s.v.p. contact op via e-mail of telefonisch. Zie 'Contactgegevens' voor de details.

Werk van mij heeft inmiddels in verschillende exposities gehangen. Tot de herfst van 2010 hing een uitgebreide vogelexpositie in het Militaire Luchtvaart Museum. Click hier voor een impressie.

 

Desgewenst kunnen in overleg exposities van de foto's op deze site worden verzorgd.

 

 

Prijsopgave afhankelijk van aantal en maat van de te hangen foto's en de duur van de expositie.

 

Neem s.v.p. contact op via e-mail of telefonisch. Zie de 'Contact' pagina voor de details.

Menig verschoten en/of beschadigde foto heb ik succesvol weten te restaureren tot een acceptabele kwaliteit. Ik zou mogelijk ook iets voor u kunnen betekenen.

 

 

Prijsopgave op aanvraag en afhankelijk van de te verrichten arbeid als gevolg van de beschadiging e.d..

 

N.B. reparatie/herstel is uiteraard niet altijd (geheel) mogelijk!

 

Neem s.v.p. contact op via e-mail of telefonisch. Zie de 'Contact' pagina voor de details.

Natuurfotografie

Natuurfotografie maakt al zo'n veertig jaar deel van mij uit; de resultaten vindt u op deze site. Ik wil die ervaring graag delen en desgewenst kan ik presentaties verzorgen over een scala aan onderwerpen; alles in overleg. Een presentatie die ik vorig jaar gaf aan bezoekers van de Habari Travel klantendag kunt u als pdf inkijken: Op safari met Habari. N.B. Deze pdf is zònder de ondersteunende foto's.

 

Digitale beeldbewerking

Ik gebruik Adobe's Photoshop al ruim tien jaar, sinds versie 5.5. Ik zou de ervaring in fotobewerking die ik in de loop van die jaren heb opgedaan aan anderen willen overdragen. Bij voorkeur niet klassikaal maar aan één of twee personen.

 

Digital Asset Management (DAM)

Sinds de intrede van de digitale fotografie is verlies van beelden door bijv. een computercrash een bedreiging voor uw foto's. Kwijt is dan echt kwijt! Al jaren hanteer ik een betrouwbaar systeem in mijn digitale workflow, deels gebaseerd op de boeken van Peter Krogh. Ik kan daar een presentatie over gegeven die ook on-line is in te zien. Die presentatie duurt ongeveer 1,5u.

 

 

Prijsopgave op aanvraag en afhankelijk van wensen en behoefte.

 

Neem s.v.p. contact op via e-mail of telefonisch. Zie de 'Contact' pagina voor de details.

Dick via e-mail:
Vragen / informatie:
Telefoon NL: +31 58 843 5575 [vast]
+31 638 1558 78 [mobiel]
Telefoon ZA: +27 21 423 2546 [vast]
+27 71 385 3905 [mobiel]
WNF
Steun
WNF
Rhino
Stop
stropen